قهوه و اضطراب

استرس و اضطراب با قهوه

قهوه و اضطراب با هم چه ارتباطی دارند؟ شاید برای شما سوال شود که چرا بعد از خوردن یک یا چند شات قهوه، مقداری استرس و اضطراب داشته باشید. شما می توانید با شرکت در دوره های آموزش باریستا به جواب تمام سوال های خود برسید.

قهوه و اضطراب

یکی از مواردی که افراد در مورد قهوه با آن مشکل دارند ارتباط قهوه و اضطراب بعد از نوشیدن قهوه است. سوالاتی مانند: چرا بعد از خوردن قهوه استرس می گیرم را زیاد شنیده ایم و خیلی از افراد هم به دنبال درمان این مشکل هستند و سوالاتی مانند: درمان خانگی استرس قهوه چیست؟ یا چگونه استرس قهوه را از بین ببریم. رفع استرس بعد از خوردن قهوه را زیاد می پرسند. حتی برخی افراد می پرسند آیا قهوه برای استرس خوب است؟ در این محتوا قصد داریم در مورد این موارد صحبت کنیم.

شما هم عاشق قهوه هستید؟ پس حتماً نوشیدن قهوه در برنامهٔ هر روزتان هست. احتمالاً این مسأله هم برایتان پیش آمده است که اطرافیانتان دربارهٔ ضرر‌های نوشیدن زیاد قهوه برایتان سخنرانی کرده باشند و از ارتباط قهوه و اضطراب به شما گفته باشند. یکی از اثرهایی که قهوه بر بعضی افراد دارد ایجاد اضطراب بعد از نوشیدن است. شما هم بعد از نوشیدن قهوه مضطرب می‌شوید؟ نگران نباشید. هر مسأله‌ای راه حلی دارد. در این مقاله می‌خواهیم دربارهٔ قهوه و اضطراب با هم صحبت کنیم.

واقعیت این است که وقتی عاشق قهوه باشید هرچقدر هم که از ضرر‌های آن برایتان سخنرانی کنند باز‌هم راهی برای نوشیدن آن پیدا می‌کنید. اما قبل از اینکه به راه‌های جلوگیری از آن بپردازیم بیایید ببینیم رابطه قهوه و اضطراب چه دلیلی دارد.

ارتباط قهوه با اضطراب

قهوه در دل خود مواد زیادی نهفته است. یکی از آن‌ها ماده‌ای به نام کافئین است. همهٔ قهوه‌دوستان به خاطر داشتن همین ماده است که آن را دوست دارند. معروف‌ترین ویژگی کافئین که باعث محبوبیت قهوه شده افزایش سطح هوشیاری و بیدار نگه داشتن است. همین ویژگی است که باعث شده است این نوشیدنی تلخ و تیره شب‌های امتحان، روز‌‌های پرکار و عصر‌هایی که بعد از یک روز کاری خسته‌کننده در خانه نشسته‌‌ایم کنار دستمان باشد تا بتوانیم شب را با ذهن بیدار صبح کنیم یا باقی روز را به شب برسانیم.

قبل از متوجه شدن رابطه قهوه و اضطراب جواب این سوال را می دهیم. به نظرتان قهوه چطور باعث می‌شود بیدار بمانیم؟ وقتی بدن ما خسته است ماده‌ای به نام آدنوزین ترشح می‌کند که روی سیستم عصبی بدن اثر می‌گذارد و باعث ایجاد احساس خواب‌آلودگی می‌شود. کافئین مانع اثر این ماده روی سیستم عصبی می‌شود و باعث می‌شود حس خواب‌آلودگی از بین برود.

کافئین هم مثل هر مادهٔ دیگری ویژگی‌های خوب دارد و در کنار آن اثراتی هم دارد که شاید خوب نباشد. این ماده محرکی است که باعث ترشح هورمون‌های استرس‌زا می‌شود. طبق پژوهش‌ها کافئین می‌تواند تا دو برابر ترشح هورمون‌های استرس‌زا مثل کورتیزول را در بدن افزایش دهد. بله، این ماده گاهی یکی از عوامل در رابطه قهوه و اضطراب است.

کافئین در واقع در افراد سالم علائمی مشابه اختلالات اضطرابی ایجاد می‌کند. مثل افزایش فشار خون، دمای بدن و ضربان قلب. حالا اگر کسی به اختلالات اضطرابی مبتلا باشد کافئین علائم و شرایط اضطرابی او را بدتر هم می‌کند. البته کافئین به‌طور یکسان بر افراد تأثیر نمی‌گذارد. بدن برخی از افراد به آن حساس‌تر است و بدن برخی دیگر می‌تواند تا حدودی کافئین را مهار کند.

در ادامه درباره قهوه و اضطراب بایذ بگوییم که وقتی یک فنجان قهوه را می‌نوشیم اثرات کافئین چیزی حدود پنج تا هفت ساعت در بدن باقی می‌ماند. البته این زمان در افراد مختلف متفاوت است و در برخی افراد تا ده ساعت باقی می‌ماند. دلیل این تفاوت عواملی مثل ژن، جنسیت و افزایش سن است.

معمولاً بدن خانم‌ها در حالت معمولی کافئین را با سرعت بیشتری در مقایسه با آقایان متابولیزه می‌کند. همچنین متابولیسم کافئین بر اثر مصرف برخی داروها، بعضی مواد غذایی مثل کلم بروکلی و گریپ‌فروت و همچنین شرایط بدنی خاص مثل بارداری و یائسگی کاهش می‌یابد.

مقدار استاندارد مصرف کافئین

حالا که صحبت از مصرف زیاد کافئین شد شاید از خود بپرسید که اصلاً مقدار استاندارد مصرف کافئین تا قبل از قهوه و اضطراب چقدر است؟ سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) حداکثر مقدار مصرف روزانهٔ کافئین را ۴۰۰ گرم اعلام کرده است. این مقدار معادل چهار تا پنج فنجان قهوه در روز است. البته این صرفاً یک مقدار نسبی است و نمی‌توان گفت همه می‌توانند هر روز این مقدار کافئین مصرف کنند. زیرا برخی افراد به کافئین حساسیت بیشتری دارند و آن را با سرعت کمتری متابولیزه می‌کنند. بنابراین اگر هر روز قهوه مصرف می‌کنید باید ببینید بدن شما در روز چه مقدار از آن را می‌تواند متابولیزه کند.

بدیهی است افرادی که بیماری قلبی‌عروقی و کبدی دارند، زنان باردار و شیرده و به‌طور کلی افرادی که مرتب باید داروهای دیگری استفاده کنند باید دربارهٔ میزان مصرف قهوه با پزشک خود مشورت کنند.

اولویت در نوشیدنی‌های کافئین‌دار

در ادامه توضیحات درباره ارتباط قهوه و اضطراب باید بدانیم تمام کافئین مصرفی روزانه صرفاً در قهوه نیست. سایر نوشیدنی‌های گازدار مثل نوشابه حاوی کافئین بیشتری هستند. ضمن آنکه در نوشیدنی‌های گازدار کافئین طبیعی وجود ندارد و کافئین آن به‌طور مصنوعی تولید شده است. نوشابه و نوشیدنی‌های انرژی‌زای غیرطبیعی حاوی مقادیر زیادی از قند و کافئین مصنوعی هستند که ارزش غذایی ندارد. اما قهوه و چای فواید زیادی برای سلامتی دارد و حاوی مواد مغذی مانند آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه هستند. پس بهتر است برای اینکه مقدار کافئین مصرفی‌تان در روز بیشتر از حد استاندارد نشود به جای حذف قهوهٔ پرفایده مواد کافئین‌دار غیرمفید را حذف کنید.

نتیجه گیری

بی‌شک مصرف زیاد کافئین می‌تواند باعث ایجاد ارتباط بین قهوه و اضطراب شود و برای بدن مضر است. اما به‌جای تمرکز بر اضطراب ناشی از قهوه بهتر است برای رفع اضطراب ناشی از مصرف قهوه بر عادات غذایی خود تمرکز کنید و میزان مصرف کافئین خود را در طول روز مدیریت کنید تا بتوانید از لذت نوشیدن قهوه هم بهره‌مند شوی، کمی رقیق تر بنوشید. به جای اسپرسو آمریکانو بنوشید، یا یک نوشیدنی را یکباره ننوشید تا یکباره کافئین وارد بدنتان نشود.خلاصه باید مدیریت کنید! پس رژیم غذایی خود را بررسی کنید، مواد غذایی کافئین‌دار مضر را از برنامه حذف کنید و سپس به کافی‌استور سر بزنید و با خیال راحت دانهٔ قهوهٔ محبوب خود را تهیه کنید و هر روز از نوشیدن این منبع انرژی مفید لذت ببرید.

پیج اینستاگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *