نوشیدنی ماچا
چای ماچا چیست و طرز تهیه آن به چه صورت است. شاید نام چای ماچا را زیاد شنیده باشید اما برای شما سوال شود که چای ماچا چیست؟ با شرکتدور دوره های آموزش باریستا می توانید با تمامی آیتم های کافه آشنا شوید و طرز تهیه آن ها را نیز یاد بگیرید.در ادامه با ما همراه باشید تا طرز تهیه ماچا را به شما آموزش بدهیم.
چای ماچا چیست؟
چای ماچا، یک نوع چای سبز با سبک برداشت، فرآوری و آمادهسازی منحصربهفرد است که از صدها سال پیش در کشورهای آسیایی برای درمان برخی از بیماریها و بهعنوان یک نوشیدنی نیروبخش خورده میشود. درختچه های چای ماچا در طول زمستان به خواب زمستانی میروند و با نگهداری مواد معدنی در خود و با رسیدن فصل بهار و بیدار شدن از خواب زمستانی، از طریق عمل فتوسنتز بهترین نوع چای با طعمی شیرین را به وجود میآورند.
بوته گیاه ماچا (Camellia sinensis) از سه تا چهار هفته قبل از برداشت با سایبانهای چوبی یا چهارچوبهای آلومینیومی پوشانده میشود تا نور آفتاب بهصورت مستقیم به آن نتابد و برگهای آن در سایه رشد کنند. پس از برداشت، برگها از ساقههای گیاه جدا میشود و سپس با فرآوری تبدیل به یک پودر نرم میشوند. ماچا برخلاف بیشتر چایها، همیشه بهصورت پودری مورد استفاده قرار میگیرد.
پودر چای ماچا معمولا با مایعات و غالبا با آب یا شیر مخلوط میشود. چای ماچا بهخاطر نوع منحصربهفرد برداشت آن، دارای مقادیر بالای کافئین، کلروفیل و آمینواسید تیانین و همچنین برگهای سبز تیره است.
چای ماچا یکی از محبوبترین نوشیدنیها در چین و آسیا به شمار میآید. ماچا علاوه بر خواص چربیسوزی، با بو و رنگ فوقالعاده خود شما را شگفتزده خواهد کرد.
بهصورت سنتی، دو نوع چای ماچا وجود دارد: نوع مرغوب نازک (Koicha) که بهصورت روزمره استفاده میشود و نوع ضخیم (Usucha) با کیفیت پایینتر که قیمتی ارزانتر دارد و کاربرد مصرف آن، بیشتر برای شیرینیپزی، تولید ماکارونی و بستنی است.
نوشیدن یک لیوان چای ماچا در روز بهطور متوسط بین چهار تا شش ساعت به بدن انرژی میدهد. چای سبز ماچا را میتوان بهصورت گرم و سرد سرو کرد و نکته جالب این است که در هر دو روش، تمام خواص این چای شگفتانگیز حفظ میشود.
خاستگاه چای ماچا
سنت آمادهسازی و نوشیدن چای ماچا به دوران باستان و سلسله تانگ در چین برمیگردد و گفته میشود که راهبههای بودایی چینی «ذن» (Zen)، اولین بار این چای را بین قرن هشتم تا دهم درست کردهاند. نوشیدن ماچا بخشی از مراسم مذهبی آنها بود و به نظر میرسد که فردی به نام «ایساسی» (Eisai) از این مکتب، این چای را با ژاپنیها به اشتراک گذاشت و از آن پس، این چای لذیذ و پر از خاصیت به بخش جداییناپذیری در فرهنگ ژاپن تبدیل شد. این چای کماکان بهصورت پودری در ژاپن مصرف میشود.
چای ماچا در ژاپن با آسیابهای گرانیتی مخصوص یا هاونهای چوبی دستی پودر میشود تا کلروفیل درون آن نسوزد. جالب است بدانید که بهترین چای در منطقه یوجی ژاپن پرورش داده میشود و کلمه ماچا در واقع منشا ژاپنی دارد و بهمعنای «چای پودری» یا «چای سابیدهشده» است.
طرز تهیه ماچا
یکی از سادهترین روشها برای تهیه چای ماچا استفاده از پودر ماچا است و برای انجام این کار فقط به پودر ماچا و آب جوش نیاز دارید.
- مرحلهی اول: در ابتدای کار به میزان ۱.۵ قاشق چایخوری از پودر ماچا را به داخل یک فنجان آب داغ اضافه کنید.
- مرحلهی دوم: سپس با استفاده از یک قاشق کوچک شروع به هم زدن چای کنید تا جایی که پودر کاملا درون آب حل و حبابهایی سفید بر سطح فنجان ظاهر شوند و حالت فومی روی فنجان ایجاد شود.
درستکردن چای ماچا به این روش کاملا ساده و آسان است. اما از آن جایی که ذائقه هر شخص متفاوت است برای تعیین مقدار مطلوب و استفاده شده از پودر ماچا، بهتر است که چندین بار با مقادیر مختلف آن را تهیه و آماده کرده تا در نهایت یک میزان استاندارد را انتخاب کنید.
نکتهی دیگری که باید بدانید این است که چای ماچا نیاز به دم کشیدن نداشته و همچنین مانند چای سیاه معمولی چیزی بهعنوان تفاله ندارد. روش تهیه آن شبیه با آمادهسازی پودر قهوه فوری و معمولا آن را با قوری تهیه نمیکنند. اگر بخواهید تا چای ماچای گرم را به کمک قوری آماده کنید، مواد آن تهنشین خواهد شد و رنگ آن نیز از سبز به زرد تغییر پیدا میکند. شما در کنار ماچای گرم میتوانید از شیرینکنندههایی مانند عسل نیز استفاده کنید و اگر دوست داشته باشید نیز میتوانید مقداری شیر به آن اضافه کرده و سپس میل کنید.
طرز تهیه نوشیدنی ماچای سرد
برخی از افراد نیز دوست دارند تا چای ماچا را به حالت سرد میل کنند. برای تهیه ماچای سرد دقیقا طبق روشی که در بالا گفتیم، عمل کرده و تنها باید از آب سرد استفاده کنید. اگر دوست داشته باشید تا نوشیدنی شما سردتر باشد، میتوانید از چندتکه یخ نیز استفاده کنید. همچنین برای خوشبو و خوشطعمتر شدن، بهتر است کمی عسل و وانیل نیز به ماچا اضافه کرده و در نهایت آن را سرو کنید.
طرز تهیه چای ماچا با نعنا به سبک کرهای
معمولا سادهترین روشی که برای تهیه چای ماچا وجود دارد، ترکیب کردن پودر آن، با آب سردوگرم است. اما اگر شما اهل تنوع هستید و دوست دارید تا روشهای متنوعی برای تهیه چای ماچا را به کار ببرید، در ادامه برخی از این روشها را آموزش میدهیم.
در ابتدای کار به سراغ نحوه درستکردن چای ماچا با نعنا به سبک کرهای میرویم. اما قبل از آن باید بدانید که بهترین زمان برای مصرف چای ماچا با نعنا صبح زود است که سبب ایجاد انرژی کافی و همچنین طراوت و نشاط در شما خواهد شد. برای تهیه این نوع چای علاوه بر پودر ماچا به اسانس نعنا، کره، عسل و روغن نارگیل نیاز دارید.
- مرحلهی اول: اگر قرار است تا برای تهیه این نوع چای از اسانس نعناع استفاده کنید، میتوانید همهی مواد را در لیوان بریزید و سپس به آن آب جوش اضافه کرده و هم بزنید تا روی آن کف کند.
- مرحلهی دوم: اما اگر قرار است تا از نعنای تازه استفاده کنید همه مواد را داخل مخلوطکن بریزید و سپس ترکیب کنید. مواد ترکیب شده را در یک لیوان بریزید و به آن آب اضافه و هم بزنید تا کف کند و در نهایت نوش جان کنید.
طرز تهیه چای ماچا با زنجبیل
یکی دیگر از روشها برای تهیه چای ماچا استفاده از زنجبیل است. این نوع ماچا طعم و عطر بینظیری دارد و همه را به خود مجذوب میکند. همچنین یک انتخاب خوب برای روزهای سرد زمستان است و به شما کمک میکند تا در برابر سرمازدگی مقاوم باشید. برای تهیه این نوع چای ماچا به زنجبیل تازه نیاز دارید و باید طبق روش زیر عمل کنید:
- پودر ماچا، زنجبیل و آب گرم را در لیوان بریزید و هم بزنید تا مواد کاملا مخلوط شوند. هم زدن را تا جایی ادامه دهید که مواد کف کند. بهتر است تا در تهیه این مدل چای از زنجبیل تازه استفاده کنید؛ اما اگر در دسترس ندارید، زنجبیل پودر شده نیز میتواند گزینه خوبی باشد.
طرز تهیه چای ماچا با دارچین
دارچین یکی از موادی است که طبع گرم دارد و جدا از آن، خواص زیادی را نیز در خود جایداده و مصرف آن به بیشتر افراد توصیه میشود. ترکیب ماچا با دارچین قطعا برای تمام افرادی که به ماچا علاقهمند هستند، جذاب است. برای درستکردن این نوشیدنی نیز باید مانند روشهای بالا عمل کنید و تنها تفاوتی که دارد این است که دارچین را بهعنوان جایگزین اضافه کنید.
طرز تهیه چای ماچای کاکائویی
شاید بتوان گفت یکی از جذابترین روشهایی که برای تهیه چای ماچا وجود دارد، تهیه آن با کاکائو است. این ترکیب بسیار جذاب است و مزهی جدید و متفاوتی نیز دارد. برای درستکردن چای ماچای کاکائویی باید از پودر کاکائو در کنار پودر ماچا استفاده کنید. برای این روش تهیه میتوانید از آب گرم و اگر دوست داشته باشید از شیر استفاده کنید.
روش تهیه نیز دقیقا شبیه به سایر روشهایی است که تا به اینجای کار گفتهایم. همچنین اگر دوست داشته باشید در نهایت میتوانید از شیرینکننده دلخواه و مقداری پوست پرتقال رنده شده برای ایجاد طعم بهتر استفاده کنید.
طرز تهیه چای ماچا معجزهگر
تا به اینجای کار روشهای متنوع و جالبی را برای تهیه چای ماچا آموزش دادهایم. بهعنوان آخرین روش به طرز تهیه چای ماچای معجزهگر میپردازیم که یک دستور کاملا ساده و راحت است؛ اما خواص زیادی دارد.
برای تهیه چای ماچای معجزهگر باید از ماچا، سرکه سیب، زردچوبه و عسل استفاده کنید و سپس همه مواد را با هم در یک لیوان مخلوط کرده و سپس به آن آب گرم اضافه کنید و هم بزنید تا کف کند! ماچای شما آماده است و میتوانید آن را نوش جان کنید.